ELS  ESPAIS  DE  LA  BATALLA  DE  L’EBRE

 

Un recorregut pels paisatges de la memòria  i  que foren escenari de moltes i marcades vivències personals de tots els canongins que participaren a la Batalla de l’Ebre, la  més dura, la més sagnant i la més decisiva  de totes les batalles de  la Guerra Civil espanyola de 1936.

Ens acompanyarà, amb els seus comentaris, Juan Borràs Llop, autor dels llibres que formen part del projecte de recuperació de la memòria històrica  que edita el Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví.

 

                DIUMENGE  17  DE JUNY

       Hora de sortida :  8,30h a la plaça de la Raval. Esmorzarem en ruta.

       Preu:  38 euros  (inclou visita  Museu, dinar i autobús)

       Termini d’inscripció :  Dijous 14 de juny  a Cal Quimet i per rigorós ordre d’inscripció fins a exhaurir les places.      Telèfon : 977- 54 42 09

 

-         MEMORIAL DE LES CAMPOSINES. Indret singular on es ret homenatge  a tots els combatents  que van lluitar i morir a la batalla de l’Ebre amb les imatges i les biografies d’alguns dels més destacats.

-         ESPAI  HISTÒRIC  DE  LES DEVEES. Trinxeres emplaçades al terme municipal de la Fatarella  i on es pot veure un dels  refugis més grans que es conserven, utilitzat com a zona de descans per a les forces que defensaven la posició.

-         QUATRE CAMINS  I  PUNTA TARGA .  Al costat mateix de Vilalba dels Arcs. Indret on moriren molts combatents del Terç de Requetès Nostra Senyora de Monserrat i lloc on s’ha erigit el denominat Viacrucis de la Pau.

-         TRINXERES  DELS  BARRANCS.  Llarga línia de trinxera, amb refugis, pous de tirador, trinxeres d’evacuació i on el visitant es fa càrrec  de com havia de ser de dura la vida quotidiana dels soldats al front.

-         Visita  del MUSEU DEL CENTRE D’ESTUDIS DE LA BATALLA DE L’EBRE (CEBE).  Situat a Gandesa. Audiovisual i vuit sales plenes de material bèl·lic trobat a la Serra de Pàndols, documents militars, indumentàries,etc.

-         Dinar al Restaurant Cal Pelegrí de Corbera d’Ebre

-         Visita del poble destruït de Corbera d’Ebre, denominat  el Guernika català.

-         Pujada al mirador del Coll del Moro. Lloc estratègic del comandament franquista.

-         Serra de Pàndols. Cota 705. Lloc emblemàtic on s’alça el monument homenatge del Cub de la Pau, erigit en record de tots els qui van deixar la vida a l’Ebre, sense distinció de bàndols. En aquest indret el Centre d’Estudis Canongins  col·locarà una placa commemorativa en record de la visita i com a homenatge a tots els canongins que van morir a la Batalla de l’Ebre i més enllà  d’aquelles terres.